Bouwen aan zelfvoorziening – een huis van 30m2 voor 8000€

 

Bouwen aan zelfvoorziening is ook bouwen aan je eigen huis. Dat hoeft niet altijd met de nieuwste technologieën op vlak van isolatie en ventilatie, maar kan ook door terug te gaan naar hoe mensen al eeuwen lang wonen in tenten. Zoals de Mongolen al zo lang doen in een yurt. Het geeft je de mogelijkheid om je eigen huis op te bouwen, groter en goedkoper dan de hippe tiny houses. Deze yurt is er eentje van 30m2 en kost minder dan 8000€, inclusief structuur met dubbele isolatie, vloer en verwarming.

Om de winter in België door te komen in een yurt is een deftige vloer wel prettig. Voor dit project slaan Houdbaar en Wild van kruiden de handen in elkaar. We bouwen een gigantische pizza van 10 stukken, goed voor een yurt met diameter 6,4m.

 

We vertrekken van onbehandeld hout, een deel kepers uit Douglas en geschaafde grenen planken. De kepers vormen de draagstructuur voor de 10 driehoeken die netjes in elkaar passen tot 1 geheel. De draagstructuur is verstevigd door extra kepers waardoor de tussenafstand maximaal 45cm is.

De planken voor de vloer schieten we met geringde nagels en zagen ze in de vorm af. Het oppervlak schuren we op en oliën we met een Rubio Monocoat Interior als bescherming.

Op de locatie maken we een fundering uit dalstenen waarop de vloer rust. We isoleren de panelen deels met kurk en deels met een gerecupereerde vilt. De onderkant maken we waterdicht met een bouwplastiek. Rest nog het leggen van de taartstukken, ze onderling verbinden en genieten van het resultaat!

Dan volgt de yurt met gebruikelijke opbouw.