Multi-groendaken-terras-ecosysteem

verbouwing Sylvie Buyse Een mooie ecologische verbouwing door architecte Sylvie Buyse. Het betreft de aanleg van een groendak op de 4 verschillende daken. De eerste 3 daken liggen aan de achterkant van het huis aan de noordkant. Het eerste dak ik een hellend dak met een dakraam dat te zien is vanuit de tuin en vanuit het aanpalende raam. Het tweede dak is plat en bereikbaar vanuit de slaapkamer via een deur. Dit dak zou als terras gebruikt worden. Het derde dak is plat en niet toegankelijk, het zicht op dit dak is beperkt. Het vierde dak bevindt zich aan de straatkant en is enkel vanop de straat zichtbaar.
De verschillende daken doen me denken aan een ecosysteem van een waterval omringd door groene weelde en leven.

situMet een kastanje structuur bouwen we een eenheid die overloopt over de verschillende daken. Deze structuur vervult meerde functies. Het kan gebruikt worden als klimstructuur voor klimplanten die vertrekken vanuit de tuin in volle grond en hun weg zoeken naar de zon via de kastanjepalen. Er wortelen ook klimplanten in de bakken op de eerste twee daken. De structuur op het tweede dak doet dienst als afsluiting voor het terras en ook als klimstructuur voor planten die vanop het derde dak naar beneden groeien. Aan de verschillende palen kunnen ook potten hangen waar planten in kunnen groeien.
De aanplanting op het eerste, schuine dak, is mogelijk door het bouwen van 2 kastanje buffers die het substraat tegenhouden. Door de verbindingen met de tuin en de structuur op het tweede dak kan het gewicht afgedragen worden op de kastanje palen en niet op het dakraam.situ05-front
Op het tweede dak wordt de afsluiting van het terras voorzien met een kastanje omheining en aan weerskanten plantebakken.
Het derde dak wordt beplant met hogere planten die te zien zijn vanuit de tuin en klimplanten die over de dakrand naar beneden groeien.
Het dakje aan de straatkant wordt aangeplant met hogere planten die vanop de straat zichtbaar zullen zijn en we voorzien de mogelijkheid om er een beeldhouwwerk te plaatsen dat vast mooier is dan hiernaast te zien (de eigenaar is professioneel beeldhouwer).
We zorgen tijdens de aanleg voor een watersysteem waardoor regenwater een zo lang mogelijke weg kan afleggen voor het in de tuin beland. Hiervoor maken we gebruik van dikke bamboe die de eigenaar graag verwerkt ziet in het geheel. Bovendien integreren we leistenen in het terras als stapstenen. Deze leistenen zijn een geboorte geschenk aan de eigenaars.

Dit ontwerp is in de lente van 2015 uitgevoerd: hier de crew.mier.be blogpost