Leven op je dak *biodivers groendak in Oostakker*

 

– Het project –

EPDM dakEen plat dak van ruim 30m2 op de nieuwe achterbouw van een huis in Oostakker, bekleed met zwarte EPDM. Dat smeekte om groen, vond de bewoner. Houdbaar creëerde er een (lang)levend daklandschap, in vele tinten groen.

Voor Houdbaar een groendak aanlegt, checken we of het dak structureel geschikt is. Tegelijk bekijken we de oriëntatie en het eventuele uitzicht op het dak vanuit de woning.

situ met schaduwHet dak in Oostakker was er helemaal klaar voor en zelfs voorzien van opstaande randen, dus we konden meteen aan de slag. Grenzend aan het huis bevindt zich de meest schaduwrijke en vochtige plek van het dak, die bevloeid wordt door hemelwater dat via de regenpijp van het hoger gelegen dak wordt afgeleid. Dit gegeven vertaalden we in de selectie van de planten, gekoppeld aan ons basisprincipe: een maximale biodiversiteit aan sedums, bloemen, grassen, kruiden, groenten en fruit.

De opbouw van het groendak gebeurt als volgt: eerst plaatsen we een wortelbestendige HDPE-folie. Hierop komt een drainagelaag uit Argex, afgedekt met een geotextiel dat voorkomt dat de drainagelaag verstopt raakt. Bovenop het geotextiel brengen we het groendaksubstraat aan, in een reliëf variërend van 5 tot 20 cm dikte. Op die manier houden we rekening met de zwakste en sterkste punten van het dak en creëren we tegelijk een rijke biotoop voor een even rijke variatie aan planten, die afwisselend bloeien van vroege lente tot late herfst.

januari 2016, 3 maanden na aanleg:

 

– Een biodivers groendak –

Bij de aanleg van je groendak hanteren we de Zwitserse biodiversiteitsrichtlijn voor groendaken. We streven naar een maximale biodiversiteit aan sedums, bloemen, grassen, kruiden, groenten en fruit. Veel van onze inheemse planten zijn bedreigd door overbemesting van onze bodems. Op biodiverse, schrale groendaken kunnen ze zich wel handhaven, vermeerderen en zelfs de gedegradeerde stadsomgeving gaan herkoloniseren! Twee jaar na aanleg streven we bij elke klant naar een vestiging van minstens 20 andere soorten naast de gangbare sedums…

Op een biodivers groendak heerst er een afwisselende bloei van vroeg in de lente tot laat in de herfst. Op deze overdaad aan voedsel komen tal van insecten, bijen, vlinders en vogels af.

Een impressie van de planten:

groendak planten

– Onderhoud –

Een biodivers groendak leidt zijn eigen leven. Het is niet nodig te bewateren of bemesten. Hoewel niet strikt nodig raden we aan om jaarlijks na de winter verdroogde stengels en herfstbladeren van het dak te halen. Zo blijft de bodem schraal en behoud je de biodiversiteit. Je kan het zelf doen of Houdbaar ervoor inschakelen.

– Prijs –

We berekenen de prijs op maat, op basis van oppervlakte, structuur van het dak, eventuele specifieke wensen met betrekking tot planten.

De Stad Gent geeft een subsidie van 31€/m2 voor groendaken. Bovendien ontvang je van Farys als groendakbezitter een jaarlijkse korting op je waterfactuur.

Meer info? We horen graag van je.