365 dagen oogsten *eetbare stadstuin in Sint-Amandsberg*

 

– Update zomer volgend op de aanleg –

Deze tuin werd aangelegd in het najaar van 2015, hieronder foto’s van de zomer 2016. Schitterend hoe de natuur overvloedig kan zijn zodra je maar de juiste omstandigheden creëert.

– Het begin: het voeden van de bodem –

100m2 stadstuinLaat Houdbaar los op een stadstuin met schrale grond van 100m2 en je krijgt een groene oase waarvan je elke dag kan smullen. Alles begint bij het verrijken van de bodem, in dit geval een arme zandgrond. Water is daarbij cruciaal. Hemelwater is altijd present, dus leidde Houdbaar voor dit project de overloop van de bestaande regenwaterput via een slingerende gracht de tuin in. Alle delen van de tuin worden op die manier natuurlijk geïrrigeerd. Tegelijk creëert de gracht reliëf in de tuin. Dat leidt niet alleen tot een grotere diversiteit in microklimaten, maar maakt ook dat de oevers zich handig laten bewerken (zaaien, planten, wieden), als een verhoogd bed, maar dan in volle grond. Op die manier fungeert de gracht ook als tuinpad – bij nattigheid is er een alternatieve route via de hoger gelegen oever – en omvat hij 3 functies. Het optimaliseren van de functionele relaties tussen de verschillende elementen is een van de basisprincipes van de permacultuur: elk element moet 3 functies hebben, elke functie moet door 3 elementen ondersteund worden. Voor verdere voeding van de bodem werd de gracht/het pad ingezaaid met klaver, een stikstoffixeerder en producent van voedselrijke mulch. Verder werd de tuin gevoed door 5m3 compost bij de aanleg.

– Vervolgens: het voeden van de mens –

Eens het verrijkingsproces van de bodem in gang is getrokken, is het de beurt aan de mens en dier. Een rijke variatie aan planten en bomen zorgt voor een maximale voedselproductie én biodiversiteit. Op de zonnigste plek van de tuin plantte Houdbaar 6 fruitbomen op slechts 2 meter van elkaar. Deze verkorte plantafstand levert met een aangepaste snoei een overvloed aan fruit. Op een reliëf, gemaakt van de uitgegraven aarde van de gracht, kregen mediterrane kruiden als tijm en rozemarijn hun plek. Een zonovergoten gevel kreeg gezelschap van verschillende klimmers als druiven en de snelgroeiende madeira vine en ook een vijgenboom garandeert hier een mooie oogst. In de meest schaduwrijke zone van de tuin vonden verschillende bessenstruiken hun biotoop, zoals doornloze braam, stekelbes, drie trosbesvariëteiten en aardbei. nestkastjesBij de achtermuur werd een lig- en zitplek gecreëerd, geflankeerd door nog meer bessen en ander lekkers, zoals een amandelboom. Eénjarige planten kunnen worden ingezaaid op de verhoogde, goed bewaterde, oevers langs de gracht.
Op deze manier creëert Houdbaar midden in de stad en op een bescheiden oppervlakte een tuin waar elke dag van het jaar wel iets te oogsten valt. Ook voor dieren, want een biodiverse flora is synoniem met een even gevarieerde fauna. Houdbaar hielp een handje door meteen ook nestkasten te installeren, gemaakt van recuperatiehout. Daarnaast huizen er ook kippen en wormen (in een ingegraven wormenbak), die tuinafval verwerken en compost leveren, die opnieuw de bodem en daarmee de oogst verrijkt. En zo is de kringloop rond.

– De uitvoering –

eetbare oaseHoudbaar realiseerde dit eetbaar stadsparadijs op 2 dagen, in samenwerking met de Mier-crew en een aantal vrijwilligers.
Structuren van kastanjehout werden opgetrokken aan het terras als klimhulp voor de planten en als buffer naar de buren. Compost werd aangebracht afhankelijk van de toekomstige begroeiing. Alle bomen, struiken en vaste planten werden aangeplant. Houdbaar zette de bewoner ook op weg om zijn zelfoogsttuin verder te laten groeien met zaad om in het voorjaar uit te strooien op de open plaatsen, op het pad en tussen de vaste planten en met zaad van de meest geschikte 1-jarigen.

 

Op de werkdag zelf brengt Houdbaar zelf eten mee om samen te koken. Daarbij worden zoveel mogelijk groenten en kruiden meegebracht die ook in de tuin worden aangeplant, zodat de opdrachtgever de planten leert kennen die we introduceren. De werkdag wordt op die manier voor iedereen een feest. En dat is nog maar het begin…

– Prijs –

We berekenen de prijs op maat, op basis van oppervlakte en specifieke wensen.

Meer info? We horen graag van je.